Wss is dat luizenpis.. Bekend probleem
Edit, lars:
Honingdauw en mooie bomen: klein ongemak, groot plezier
Veel straat- en laanbomen, zoals bijvoorbeeld lindebomen, zijn een aantrekkelijke gastheer voor luizen. De luizen zuigen de plantensappen op en scheiden daarna zoete druppels uit: honingdauw. Dit is een plakkerige substantie, die alles onder de boom vies maakt. Gelukkig richt dit voor zover bekend geen schade aan. De luizen doen ook de boom meestal niet veel kwaad. Daarom gaat de gemeente niet in op verzoeken om deze bomen vanwege de honingdauw te kappen. De bomen dragen tenslotte bij aan een groene en dus prettige woonomgeving!
De plakkerigheid is lastig, maar kan simpel overal afgewassen of afgespoeld worden. De ergste overlast duurt in een gemiddelde zomer niet meer dan drie maanden, namelijk van half juni tot half september. Iedere regenbui in de zomer vermindert de overlast een beetje. In koele natte zomers zijn er minder klachten. Daarnaast is het zo dat een ernstige luizenaantasting al snel tot gevolg heeft dat een leger van natuurlijke vijanden (zoals bijvoorbeeld vogels) aantreedt, waardoor de plaag meestal ook snel de
Het probleem
Veel straat- en laanbomen, zoals diverse linde- en esdoornsoorten, zijn een aantrekkelijke gastheer voor luizen, die de plantensappen opzuigen en daarna zoete druppels uitscheiden. Deze honingdauw is een plakkerige substantie, die natuurlijk op alles terechtkomt dat enige tijd onder de boom aanwezig is: wegdek, auto’s, meubilair, planten, schilderwerk, enzovoort.
De luizen doen hun gastheer meestal niet veel kwaad. Wanneer de honingdauw even blijft zitten vestigt de zwarte roetdauwschimmel zich erop. Vooral autobezitters, maar ook huis- en tuineigenaren en uitbaters van caféterrassen, hebben daar last van. In ernstige gevallen eisen sommige mensen liever het rooien van een volwassen lindelaan dan dat ze de overlast verdragen. Vermeende schade aan autolak leidt tot schadeclaims.
Het gaat weer over
- Honingdauw met of zonder roetdauwschimmel maakt wel alles onder de boom vies, maar richt, voor zover bekend geen echte schade aan. De plakkerigheid kan overal afgewassen worden.
- De ergste overlast duurt in een gemiddelde zomer niet meer dan drie maanden, namelijk van half juni tot half september. Dit jaar kwamen vanaf eind mei de eerste klachten bij de Bomenstichting binnen, dus eerder dan normaal. Het hangt van het weer en de natuurlijke vijanden af, hoe de plaag verder verloopt. Iedere regenbui in de zomer vermindert de overlast met kleine beetjes. In koele perioden zijn de luizen minder actief.
- Iedere insectenplaag leidt ertoe, dat natuurlijke vijanden zich in hoog tempo voortplanten, waardoor de plaag vanzelf instort, meestal al het volgende voorjaar. Mezen, sluipwespjes en andere predatoren hebben dit jaar een topjaar door het enorme aanbod aan luizen en andere plaaginsecten. Het is daarom te verwachten, dat ook deze plaag snel tot het verleden zal horen.
Directe oplossingen
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn om diverse redenen af te raden. ‘Gif’ is uit de tijd, omdat de schade aan natuur en milieu te groot is; bovendien kunnen ook de zogenaamde biologische middelen schadelijk zijn voor nuttige insecten, zoals bijen en natuurlijke vijanden van de luizen. Chemische middelen helpen bovendien maar zeer tijdelijk (een paar weken) en zijn dus geen echte oplossing.
Experimenten met inheemse lieveheersbeestjes en knoflookextracten geven bij straatbomen voorzichtig hoopvolle resultaten.
Als regen uitblijft kan de brandweer misschien overgehaald worden, de zwaarst aangetaste straatbomen af en toe flink af te sproeien. Dit vermindert tijdelijk de activiteit van de luizen en spoelt honingdauw weg. Bij kleine bomen in tuinen kun je dat zelf doen met een tuinslang. Verder kan een advies zijn, je auto tijdelijk ergens anders te parkeren of er een wasbare hoes omheen te doen. Zet een goedkope parasol boven je terras; wees creatief!
Tot slot
Bomen leven tientallen, soms honderden jaren en zijn al die tijd mooi en nuttig. Wie zich dat realiseert zal tijdens een luizenplaag van enkele maanden niet vragen of die boom omgezaagd kan worden. Het is uitdaging om zo’n plaag op een creatieve manier het hoofd te bieden. Mét behoud van de boom.
Denk overigens dat je weinig kans maakt bij de brandweer hoor