Fitness / Bodybuilding Facts! #12

Status
Not open for further replies.

543543543

Well-Known Member
Vorige: http://forum.scooterforum.net/forum/f33/fitness-bodybuilding-facts-11-a-181844/

Hier dus weer verder :)

Basis voeding

Eiwitten


Wat is de rede dat wij sporters eiwitten zo hard nodig hebben? Omdat je spieren voortdurend beschadigd worden door training. Naarmate je ze meer en intensiever gebruikt, zijn de beschadigingen groter. Sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten hebben dus meer eiwitten nodig, dan mensen die geen lichamelijke arbeid verrichten. En daarbij komt nog, dat je lichaam ernaar streeft elke beschadiging te supercompenseren - alles wat jij door training of arbeid beschadigt, wordt door het lichaam sterker gemaakt dan het al was. Door dit principe bouw je spieren op, als je met gewichten traint. En ook voor die 'supercompensatie' zijn weer eiwitten nodig. Maar, als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt, groei je niet en herstel je niet! Dus zeker voor krachtsporters is voldoende eiwit een 'must'.

Eiwitten doen meer dan alleen spieren opbouwen. Eiwit wordt ook gebruikt om antilichamen op te bouwen, waarmee je lichaam ziektekiemen bestrijdt. Eiwitten worden gebruikt om haar, huid en nagels te laten groeien. Ze dienen als brandstof voor speciale processen in je hersenen. Kortom: Eiwit is onmisbaar voor de mens. Eiwit zorgt voor lichaamskracht, geestelijke energie en weerstand tegen ziekten.

Koolhydraten

Koolhydraten zitten in granen, aardappelen, rijst en fruit. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, en glucose wordt in het bloed vervoerd naar je spieren en je lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen. Glycogeen is dus voor je lichaam wat benzine voor de vaderlandse economie is: het loopt erop. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Het wordt verbruikt om je lichaam warm te houden, om te bewegen en om te denken. Als je koolhydraten eet, lever je je lichaam dus de ruwe grondstoffen om glycogeen te produceren. Koolhydraten zijn ook hoogwaardige brandstoffen. Je kunt ze vergelijken met superbenzine - net als superbenzine verbranden koolhydraten allemaal, zonder resten in je lichaam achter te laten.

Vetten

Vetten zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke vetten. Zeker bepaalde dierlijke vetten zijn onmisbaar voor het lichaam: ze dienen als leverancier voor bepaalde vitamines, zoals vitamine A en D. Ze smeren de gewrichten, net zoals kogellagers gesmeerd worden door vet. Ze dienen - in de vorm van cholesterol - als de grondstof voor je hormoonproductie. Ze hebben een belangrijke functie in het herstel van je spiercellen.

Vetten zijn dus niet alleen onmisbaar, maar zijn ook een voorwaarde voor je spiergroei. Door te streng alle vetten uit je dieet te weren, gaat je lichaam immers te weinig natuurlijke hormonen produceren - en over het belang van hormonen voor spiermassa en kracht hoeven we je niets te vertellen. Plantaardige vetten leveren vooral essentiële vetzuren en deze worden ook wel 'vitamine F' genoemd.

Veel fanatieke krachtsporters zijn in de problemen gekomen doordat ze te streng met hun voeding waren, en alle vetten uit hun dieet gehaald hadden. Op z’n minst verminderden ze hun groei. Het radicaal uitbannen van vet is vragen om moeilijkheden, en net zo dom als het ouderwetse alles-eten-wat-er-voor-je-voeten-komt. De tijd van het 'bulken' is nu voorgoed voorbij, maar de tijd van de superstrenge, vetloze diëten eveneens. Als je al je vlees grilt of kookt, geen halvarine op je brood smeert en zelfs de hazelnoten uit je muesli vist omdat je bang bent voor de plantaardige vetten die ze bevatten, dan ben je ongezond bezig. Een keertje stevig zondigen is echt niet zo erg. Je zult zien dat het een prikkel geeft om goed door te gaan.

Het opstellen van een voedingsschema
eetschema6id.jpg


Intergrale trainings visie

Als sporters vragen hoe ze moeten trainen om meer spiermassa, minder vetmassa, een scherpere spierdefinitie, een betere conditie en/of een betere gezondheid te krijgen dan houdt het verhaal meestal niet op met trainen alleen. Om je doelen te halen komt naast training ook voeding, herstel, motivatie en evt. supplementen aan bod. Je kunt ze niet los van elkaar zien, want ze hangen juist sterk met elkaar samen. Als je slecht eet dan kun je trainen wat je wilt, maar dan zul je nooit een hoog rendement behalen. Je kunt je voeding tiptop in orde hebben, maar als je niet hard traint en te weinig rust neemt behaal je niet of onvoldoende resultaten. Ook hier geldt dat het geheel meer is dan de som der delen.

Aanleg

Natuurlijk begint het allemaal bij je genetische eigenschappen, je aanleg. Het potentieel wat je van je ouders meekrijgt. Die bepalen natuurlijk voor een groot deel je mogelijkheden en beperkingen. Je genen kun je niet beïnvloeden, maar dat wil niet zeggen dat je je lijf niet kunt veranderen. De belangrijkste te beïnvloeden factoren zijn: training, herstel, voeding (inclusief voedingssuppletie) en motivatie. Deze vier hangen sterk met elkaar samen. Natural bodybuilding goeroe Hans Kroon noemt het de geïntegreerde visie op trainen. Hieronder in een plaatje gesymboliseerd.

trainingspijlers.jpg


Als je aan fitnessinstructors en trainers vraagt wat je moet doen om je doelen te halen dan is vaak het antwoord: trainen, trainen én nog eens trainen. Het klinkt wat flauw maar het merendeel van de tijd van een sportman of -vrouw gaat zitten in alleen maar trainen. Bij Integrale trainingsvisie was je al verteld dat ook andere pijlers van belang zijn, maar het begint toch allemaal met trainen. In de topsport is het een soort regel dat je minimaal 10.000 uur in je sport moet steken, voordat je de absolute top bereikt. Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten op je eerste resultaten, maar het is toch wel nuttig om eens stil te staan bij de basisprincipes van training.

Wat is training?

Over wat training nu precies is bestaan verschillende definities. Een veel gebruikte definitie van training is: 'Het regelmatig en systematisch toedienen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen'. Wat precies onder prestatievermogen wordt verstaan zal afhankelijk zijn van de tak van sport. In de fitness en bodybuilding wordt met prestatievermogen meestal bedoeld: meer spiermassa, meer spierkracht, minder vetmassa, een betere spierdefinitie, fitter, gezonder en een mooiere fysiek.
De trainingsleer maakt gebruik van inzichten uit verschillende wetenschappen, zoals de fysiologie, anatomie, biochemie, endocrinologie, psychologie en de diëtetiek. Een groot deel van de kennis over training komt voort uit ervaringen vanuit de trainingspraktijk.

Homeostase en supercompensatie

Een principe dat in de trainingsleer wordt gebruikt is dat het menselijk lichaam zich verzet tegen verstoring van de zgn. homeostase. Onder homeostase wordt bedoeld: 'de neiging van een organisme tot handhaving van een inwendig evenwicht'. De mens kan alleen maar goed functioneren als allerlei zaken heel nauwkeurig worden geregeld. Een voorbeeld is de lichaamstemperatuur. Deze moet constant 37 graden Celsius blijven om normaal te kunnen leven. Bij stijging of daling van de omgevingstemperatuur komt het lichaam in verzet om ervoor te zorgen dat de lichaamstemperatuur niet of nauwelijks verandert.
Door middel van training wordt het lijf als het ware gepest. De temperatuur loopt op, spieren verzuren, er wordt veel koolzuurgas (CO2) geproduceerd, etc. Wanneer dat gebeurt zal na herstel het lichaam zich gaan instellen op deze verstoringen. Dit instellen of aanpassen zijn eigenlijk de trainingseffecten. Het verschijnsel dat het prestatievermogen na volledig herstel van een trainingsbelasting tijdelijk op een hoger niveau komt te liggen wordt supercompensatie genoemd.

supercompensatiegrafiek.jpg


Het principe van supercompensatie is voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld bij het stapelen van glycogeen. Koolhydraten (de belangrijkste brandstof voor gewichttraining) worden als energiebron in de vorm van glycogeen in spieren en lever opgeslagen. Door intensieve training worden de glycogeenvoorraden (glycogeen is de opslagvorm van koolhydraten) van spieren en lever zo sterk uitgeput, dat het lichaam, vooral vlak na de training, een grotere gevoeligheid voor de opname van koolhydraten krijgt. Door die grotere gevoeligheid zal bij voldoende aanvoer van koolhydraten de glycogeenopslag niet alleen op peil worden gebracht, maar er wordt ook een extra voorraadje aangelegd. Er wordt supergecompenseerd.

De basisprincipes

In de trainingsleer wordt onderscheid gemaakt in biologische wetmatigheden of basisprincipes die hieronder toegelicht worden.

Individualiteit

Ieder mens is verschillend (behalve eeneiige tweelingen) en ieder individu zou je als een uniek biologisch systeem kunnen beschouwen. Dezelfde trainingsprikkel werkt voor de een toch iets anders als voor een ander. De realiteit leert dat er makkelijke en moeilijke groeiers zijn, en de laatste groep (ook wel 'hardgainers' genoemd) is veruit in de meerderheid. Kopieer dus niet zomaar de training van de kampioenen of van mensen met een andere lichaamsbouw en trainingservaring.

Overload

Het overlaadprincipe stelt dat een training zwaar genoeg moet zijn en alleen effect heeft als er voldoende verstoring van de homeostase heeft plaatsgevonden. Een nader onderscheid wordt gemaakt in belasting ('load') nodig voor trainingseffecten, voor behoud van de effecten, voor herstel en belasting die kan leiden tot overbelasting.

Specificiteit

Training is altijd specifiek. Je verbetert datgene wat je traint. Als je krachttraining alleen met je armen doet worden je benen niet sterker. Doe je aan rustige cardiotraining dan neemt de explosiviteit niet toe. Er dient dus rekening te worden gehouden met welke tak van sport je beoefent.
Zo moet een bodybuilder niet trainen als een powerlifter en vice versa. Bij bodybuilding gaat het om het maximaliseren van de spiermassa met behoud van symmetrie en proportionaliteit en het minimaliseren van het lichaamsvetpercentage. Bij powerliften gaat het uiteraard om het op correcte wijze heffen van zoveel mogelijk kilo's bij de onderdelen: kniebuigen, bankdrukken en deadliften. Circuittraining - waarbij men in hoog tempo een bepaald oefeningenparcours afwerkt - heeft het doel om het spieruithoudingsvermogen te verbeteren. Wie gewichttraining wil gebruiken als ondersteuning voor een bepaalde tak van sport, bijvoorbeeld bij het schaatsen, moet de gewichttraining geheel ondergeschikt maken aan en afstemmen op de sport in kwestie.

Reversibiliteit

Wat je niet onderhoud gaat achteruit. 'Use it or lose it'. Als je onvoldoende trainingsprikkels geeft dan zullen de trainingseffecten achteruit gaan. Dit is goed te merken na een blessure of een luie vakantie. Bij krachttraining begint het trainingseffect na een paar dagen te verdwijnen. Gedurende die periode herstelt het lichaam zich en bouwt het een extra hoeveelheid spierweefsel op om zich voor te bereiden op de volgende trainingsaanslag (zie supercompensatie). Als er geen training volgt, dan wordt die extra hoeveelheid weer even vrolijk afgebroken. Wel lijkt er een zeker 'spiergeheugen' te bestaan, die maakt dat we na een ‘time off‘ van bijvoorbeeld een paar maanden bij hervatting van de training betrekkelijk snel de verloren massa weer aanzetten; uiteraard mits training, voeding, herstel en motivatie in evenwicht zijn.

Afgeleide principes

Naast de basisprincipes bestaat er een aantal afgeleide principes ook wel toepassingsprincipes genoemd. Hieronder worden ze kort aangestipt.

Continuïteit

Om te voorkomen dat je prestatieniveau terugvalt dienen alle belangrijke componenten regelmatig bijgehouden of zelfs verbeterd te worden.

Verminderde meeropbrengst

In het begin neemt het trainingseffect snel toe. Naarmate je beter wordt zal het steeds moeilijker zijn om in hetzelfde tempo jezelf te verbeteren. Je moet heel veel trainen om zelfs nog maar kleine stapjes vooruit te komen. Echte toppers trainen enorm veel alleen maar om hun topniveau vast te houden.

Progressiviteit

Als de trainingsprikkel steeds hetzelfde is zal je eerst wat vooruit gaan maar daarna blijf je op een gelijk niveau. Kortom, de belasting dient geleidelijk (progressief) opgeschroefd te worden.

Variatie

'Verandering van spijs doet eten'. Dit principe heeft betrekking op verschillende aspecten. Allereerst moet er variatie zijn in omvang en intensiteit van je training. Zware en lichte dagen moeten elkaar afwisselen. Ook dient de aandacht afwisselend gelegd te worden op verschillende prestatierelevante eigenschappen. Niet alleen uit fysiologisch oogpunt is afwisseling belangrijk maar vooral uit psychologisch oogpunt.

Cyclische organisatie
Continuïteit en variatie zijn enigszins in strijd met elkaar en vragen om een compromis. Het compromis bestaat uit het cyclisch organiseren van het trainingsproces: het in blokken van meerdere weken afwisselend belasten van de verschillende prestatierelevante eigenschappen (variatie), waarbij ervoor gezorgd wordt dat iedere eigenschap regelmatig aan bod komt (continuïteit).

wide stand gaan squaten, sumo etc etc.. ff testen

hmm net mn kwark geprobeerd

- magere kwark vd alberthein 500gr
- 1 sample zakje whey banaan smaak.

Goed roeren, resultaat: fakking goed te doen:D:D:D:D ik heb mn combo gevonden:D

Ik heb net die night protein gemixt met water en wat siroop.
Het is net pudding wat je dan naar binnen lepelt.

Nog even de smaak finetunen, en dan heb ik ook m'n combo :P

Ik ga m nu nog met chcolade, bosvruchten en vanille proberen, denkd at t banaan gaat worden.

wel echt protein-loaden zo als je ook de kwark mee pakt:D

Beetje overkill denk ik.

Biogarde van de AH, lang zo zuur niet, echt goed te doen. En 10gram eiwit.

Wat eet je nog meer aan eiwitten dan op een dag? Want teveel is ook niet goed voor (en zoveel in een keer ook niet, lijkt mij :P)
Ik kom met een bakkie kwark s'avonds, whey na het trainen en normale voeding aan m'n 270g per dag.

Ik had Vanille, Banaan, Aardbei, Chocola en Tropische Vruchten.

Aarbei en Tropische Vruchten verre weg het lekkerst.
Die laatste dan ook besteld :)

Allemaal ook alleen maar met water gemixt, is het met melk beter te drinken? :P

Ik vind de kwark van Jumbo-huismerk goed te doen. Die is vrij mild en een van de hoogste gehalte aan eiwit. Ook de kwark van de Aldi is absoluut een aanrader!

Ik denk dat je niet te veel moet focussen op het gewicht dat je doet, maar op het effect wat je voelt..

Als je voelt dat je je spieren compleet sloopt is het toch goed?

Ontbijt: Shakebaker vol met brinta-whey-water.

Maaltijd 2: 3 eieren (1 met dooier)
2 plakken kalkoenfile
2 plakjes kaas
# Champignons
# Olijfolie
2 Volkorenboterhammen

Hmm ei bakken :love:

Straks nog 4 boterhammen met kalkoenfile, en 4 met pindakaas.

Dan nog avondeten, en pot kwark.

Hoe breng jij die brinta op smaak? Met whey poeder dan?
Vind het zo flauwig zonder suiker oid..

En weet iemand goede tussendoortjes? (Die dus goed zijn :)

Fruit! Zit wel veel suiker in, maar verder geen slechte dingen. En het is gezond/vult goed.

Pinda's zijn ook goed voor tussendoor.

Bananen, muesli repen etc.
Whey en brinta + water en gewoon killen:P

Toen ik thuis woonde had ik z'n chill weegschaaltje in de keuken, nu woon ik op mezelf en ben ik een sloeber :P dus het is op gevoel.

ik doe:

2 scheppen whey iso 200 (aarbei o.a)
3 cm brinta (niveau in je shakebeker)
en dan opvullen met water tot ik het kan drinken, dus iets dunner dan een drapje zeg maar.

Drinkt serieus prima weg.

Tussendoor:

- Amandellen
- Walnoten
- Cashewnoten (ongezouten d0h)

- Boterhammen :D

- Stuk kip

op DBB vind je btw heel veel tussendoortjes

Ik eet ook best vaak van die meergranen koekjes, of een pak rijstewafels :D

Best vaag trouwens, vorig jaar woog ik tegen de 85kg aan met een bf van 21% +
Nu weeg ik 69 keeg, eet redelijk wat, maar krijg er amper gewicht bij.

nu dus rond de 69/70 kg, met een bf van 12/13 o.a. Maar aankomen lukt amper..

Helaas een tijdje door wat blessures en verhuizing 2 maanden minimaal getraind, nu weer goed opgepakt. Ma/di goed getrained. Gisteren viel me wel op in de sportschool dat ik flink droger ben geworden, als ik aan het trainen ben staat alles echt goed strak en droog.. Best veel definitie.. Zie nu veel aderen enzo. Maar merk wel echt dat ik massa kwijt ben, had eerst een vollere bicep, nu dat stuk na je schouder is best ingevallen, dus je ziet de bicep bal, maar erboven loopt het imo teveel naar binnen. Hoop dat het weer wat voller wordt..

Nu gewoon flink trainen voor de zomer!

Moet ook eens mijn bf gaan meten, heb echt geen idee.
Ben 1m 77 oid, en weeg 69 kg, iets van 2 weken terug..

Hoe lang ben je dan? Volgens mij was die vraag al eens voorbij gegaan haha maar 69/70kg is echt heel weinig! Ik zit bijna op 90KG @ 1m83.

Gewoon in de sportschool vragen voordat je gaat trainen..

Ik zal het morgen of vrijdag ook eens vragen..

Ik train ook nog niet echt lang hoor, ben nu denk ik een 1,5 maand weer bezig met het serieus oppakken ervan (3x pw)..
Vooral het meer eten is erg wennen, normaal vrat ik echt geen moer per dag :P

Nu merk ik wel dat ik steeds meer op kan, maar ben nog lang niet waar ik moet zijn kwa hoeveelheid.
Heb net ff gemeten haha, lengte is 1 meter 74, gewicht 69,5

Nah ik weeg rond de 115kg dus ik mag behoorlijk wat binnenkrijgen voordat t overkill wordt.
Eet veelal kip, en af en toe een blikje tonijn, maar ik kom nog niet aan de 200 gr. per dag schat ik.

Volgens mij mengde ik vroegah met mn shakes altijd 100gr. per shake.
had er nu een testertje van 50gr ingegooit, valt opzich mee dus

Ik ben ook 1.83 bij 70 kg hoor :P

Denk dat je beter 70 kg bij een acceptabel bf kunt zijn, dan 80 kg bij 20% bf

Ik ben ook pas gister begonnen met cutten, dus ben in principe nog volop bulk.
Zit laatstgemeten op 16%, wil naar 8-10% binnen 12 weken :)

Ik probeer m'n bf% gewoon in stand te houden. Zit sowieso niet hoog ofzo. Maar ik doe nu gewoon 2 weekjes niet cutten en dan weer de week erna 2 dagen na de krachttraining wel 30 minuutjes crosstrainer. Gain nog steeds dus vind t prima.
 
Last edited:
Advertisement - register to remove this

Ik bedoel, wil best wel helpen, maar je geeft geen lichaamsgewicht, vetpercentage, lengte etc op, dus ja:P
 
Haha, ik vroeg me simpelweg af hoeveel ik nou eigenlijk zou moeten eten, heb daar echt geen idee van. Heb dan ook geen zin om onnodig aan te komen, gezien ik liever wat bf kwijt raak dan dat ik die gain, heb niet veel ofzo maar wel wat.

Grofweg:

7:45 - 2 boterhammen

10:30 - 2 boterhammen

12:00 - 2 boterhammen

14:30 - 2 boterhammen

16:00 - 2 boterhammen

Avondeten

Tussen 10u en 11u nog kwark.

Hier en daar nog een tussendoortje..
Moet er wel bij zeggen dat ik voorheen iets van de helft van dit at, voordat ik ging trainen dan, er zit nog steeds een stijgende lijn in, denk ik..
 
Ik krijg van het squaten geen spierpijn meer, dat is dus ook de reden waarom ik zwaarder wil gaan squaten, alleen lukt dat dus niet. Van een legpress voel ik meer om het zo te zeggen.

Is het wellicht een idee om een tijdje legpress erbij te doen?

@ Dennis; Zit je nog bij SP? Wanneer gaan we weer eens van het weekend beuken!
 
Haha, ik vroeg me simpelweg af hoeveel ik nou eigenlijk zou moeten eten, heb daar echt geen idee van. Heb dan ook geen zin om onnodig aan te komen, gezien ik liever wat bf kwijt raak dan dat ik die gain, heb niet veel ofzo maar wel wat.

Grofweg:

7:45 - 2 boterhammen

10:30 - 2 boterhammen

12:00 - 2 boterhammen

14:30 - 2 boterhammen

16:00 - 2 boterhammen

Avondeten

Tussen 10u en 11u nog kwark.

Hier en daar nog een tussendoortje..
Moet er wel bij zeggen dat ik voorheen iets van de helft van dit at, voordat ik ging trainen dan, er zit nog steeds een stijgende lijn in, denk ik..

Veel meer afwisselen, alleen maar boterhammen eten is ook niet goed.
Wissel bijvoorbeeld wat boterhammen af met havermout/brinta, rijst met tonijn, pasta, cruesli etc. Hier op kantoor warm ik rustig wat pasta van gisteravond op etc :)
 
@ rick:

Dit is mijn schema:
voor ontbijt 6:45
whey shake 28 gr
melk 300ml

Ontbijt 7:15
krentenbol 1stuk 68gr
brood 1stuk 30gr
kipfilet 2 plakken 26gr
curry 1 druppel 2gr
margarine dieet 4gr

Tussendoor 10:00
brood 2 stuk 60
kipfilet 4 plakken 52gr
margarine dieet 4gr
curry 1 druppel 2gr

Lunch 12:00
brood 2 stuk 60gr
kipfilet 4 plakken 52gr
margarine dieet 4gr
curry 1 druppel 2gr
magere kwark 200ML
Soep Kom 200ML

Tussendoor 14:30
Banaan 1 stuk per stuk
cashewnoten 20gr

Tussendoor 17:00
Whey shake 28gr

Avond eten 19:00
Kip filet 200gr
Rijst 50gr
ui 1 stuk 50gr
Groetenmix 200gr
Melk glas 150ml

Voor slapen 21:30
Casein shake 28gr
Melk glas 150ml
brood 1 stuk 30gr
Pindakaas 10gr


Totaal 2500kcal
verhouding: E/K/V = 39/50/11
 
Jij weegt ook nog wat je uit schijt op de wc of niet 8P

Ik was eerst ook zo bezig met uitrekenen enz, maar dat heb ik gelukkig los kunnen laten en let er sinds dien niet meer op ( wel op me algemene voeding uiteraard ) en ik moet zeggen dat het alleen maar positief uitpakt. Het scheelt me een hoop tijd en zorgen, maar groei wel harder :W
 
ik trek dat wegen nooit man...


verder eet ik gewoon erg gezond de laatste tijd, alleen me onbijt is meestal pas rond 12uur... ik heb overdag echt geen honger, pas na 10/11uur krijg ik echt honger/trek.
 
Ja dat van de afwisseling weet ik inderdaad, cashewnoten ga ik ook meenemen als tussendoortje.
Misschien de ochtend boterhammen vervangen door brinta.

Ik heb ook weer whey besteld, dit neem ik in principe alleen op trainingsdagen (3x pw), 15min na de training..
Moet ik dit vaker nemen, en wanneer?

En een echt schema en wegen enzo doe ik ook niet echt aan hoor, uiteraard let ik wel op wat ik eet en wanneer..
 
Als je BF kwijt wilt raken moet je gewoon gaan cardio'en en onder onderhoud gaan zitten qua eten. Eiwitten moet je altijd op pijl houden anders houd je niets over, dus ook op non-trainingsdagen 2 a 3 gram per kilo lichaamsgewicht per dag innemen, verdeeld over de dag.

Je gaat niet dik worden van een twee scheppies whey en water.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top