Welke opleiding ga je doen? #3

Ik vind het altijd vaag dat je bij een andere HBO opleiding een propedeuse jaar kan skippen. In het 1e jaar leer je toch ook veel over het vak?

Propedeuse is vaak juist de HBO-basis. "Specialiseren" doe je pas vanaf het 2e jaar, vandaar ook de "hoofdfase" genoemd.
 
Ik weet dat ze het zo formuleren, maar als ik bedenk wat ik in m'n eerste jaar geleerd heb, heb ik toch best wel een achterstand qua stof als ik het niet zou hebben gevolgd. Later had je vaak wel vakken die een beetje over hetzelfde gingen, maar die beginnen dan een stuk verder dan de basis. Maar goed, ik heb er geen problemen mee denk ik :P
 
2 vraagjes :)

1:
mijn neef is door omstandigheden gestopt met zijn hbo studie aan een 'reguliere' hogeschool.
nu moet hij binnen een paar jaar nog ergens een diploma halen, anders heeft hij een aanzienlijke studieschuld.

nu wil hij graag een thuisstudie doen aan bijvoorbeeld de LOI, NCOI of NTI.
naast de 3 a 4 jarige HBO Bachelor opleidingen die worden aangeboden, zijn er ook kortere opleidingen. Deze duren bijvoorbeeld 9 of 12 maanden, en er is best een breed aanbod.

dit zal waarschijnlijk geen volledige HBO opleiding zijn, maar wordt deze door DUO - IB Groep erkent als diploma, zodat hij zijn studieschuld niet hoeft te betalen? of is hij toch echt gebonden aan een Bachelor van 3 a 4 jaar?

2:
Een andere optie zou zijn om een MBO opleiding te gaan doen. Hij heeft tot nu toe alleen HBO gedaan, dus de vraag is of hij nu ook een (kortere) MBO opleiding zou kunnen doen, en zo ja welk niveau? (dat dus erkent wordt door DUO - IB Groep)

hij heeft al gemaild naar DUO, maar geen reactie ontvangen..
wellicht dat iemand op dit forum hier meer van weet of ervaring mee heeft?

Dus even niet gelet op de kosten of de mogelijkheden voor de toekomst; het gaat op dit moment alleen om het halen van een papiertje zodat hij zijn studieschuld kwijt is.

ervaringen met de verschillende onderwijssinstellingen zijn ook welkom!
hij heeft momenteel een baan, dus het moet wel te combineren zijn qua tijd.

alvast bedankt :)
 
mbo is in verschillende niveau's opgedeeld. Ik doe nu niveau 4 en daarmee kom je wel in aanmerking voor stufie. Maar of dat ook zo binnen een mbo opleiding van zijn vakgebied is weet ik niet. Ik zou even navraag doen naar hoe en wat.
 
Kan je bachelors in Nederland eigenlijk wel versneld doen? Doe zelf gewoon vier jarige HBO maar dat is een slakkensnelheid van niks, nu twee jaar klaar dus switchen hoeft niet meer, maar vraag het me wel af. Eventueel voor hierna, een compleet andere studie maar dan in 2 of 2,5 jaar ipv 3,5 a 5 jaar. Hebben ze dat in Nederland? Zag het tot dusver alleen op particuliere scholen.

edit: wel op een school, geen LOI..

Universitair wel, heeft een vriend van me gedaan. Bedrijfskunde in 2 jaar afgerond (is nominaal 3). Gewoon voor vakken uit meerdere jaren inschrijven, en rekening houden met het feit dat sommige dingen, met name in jaar 3, eisen kunnen hebben. Voor sommige dingen in jaar 3 moet je bv een bepaalde hoeveelheid van de punten, of bepaalde specifieke dingen uit jaar 2 al gehaald hebben. Als je daar slim mee omgaat kan het. Weet niet of dit bij hbo anders is.
 
Heb 'n opleiding bij de NHA gedaan, Logistiek management op "HBO niveau" Gemiddeld een 8,9 voor alle opdrachten en me scriptie en examen ook enigsinds gemakkelijk afgerond...

Verder is het prima te combineren met een voltijd baan, werk gemiddeld 45-50u pw en kon daarnaast best de tijd vinden om aan m'n studie te werken.

Qua opzet vond ik het wel goed met een online coach die alles nakeek en feedback gaf, inhoudelijk vond ik het iets minder omdat het toch een "verkorte" studie was die ik deed...

Ben erover aan 't denken om ook thuisstudie Marketing te gaan doen, welke in dan gelijk in de praktijk kan uitoefenen aangezien ik nu Marketing assistent/tankstation beheerder ben.:)

Toevallig zit ik ook te kijken naar HBO Ligistiek Management, maar dan via het NCOI. :) Heb jij het via zo'n e-learning iets gedaan? Of ook met bijeenkomsten?
 
Ik vraag me altijd af of bedrijven diploma's van dat soort onderwijsinstellingen net zo beoordelen als een diploma van een 'reguliere' hogeschool....
 
Daar kijken ze gerust wel positief tegen aan hoor. NCOI is ook gewoon een erkende hoge school. Daarnaast bouw je ook werkervaring op, waar veel bedrijven ook veel waarde aan hechten.
 
Toevallig zit ik ook te kijken naar HBO Ligistiek Management, maar dan via het NCOI. :) Heb jij het via zo'n e-learning iets gedaan? Of ook met bijeenkomsten?

Ik had geen bijeenkomsten, wel online zo'n studiegroep/forum waar je vragen, meningen e.d. kon overleggen. Had een online coach die altijd binnen 2 uur reageerde, dus wel relax als je ergens niet uit kwam.

Enkel een scriptie schrijven, schriftelijk examen en daarna mondeling examen(scriptie verdedigen).


Mits je de dicipline hebt, zelf aan iets te beginnen en af te maken, is het zeker aan te raden. Dus ipv op je vrije woensdag middag een pils te gaan halen, eerst 3 uur in de boeken en daarna al 't pilsen inhalen:#
 
Discipline/Motivatie lijkt me geen probleem. Zit alleen te twijfelen of ik nou wel of geen bijeenkomsten neem, ik denk van wel, werkt ook wel motiverend denk ik, met medestudenten.
 
Kon ik bij 't NHA niet voor kiezen. Maar denk wel dat het beter is voor je studievoortgang, iets meer contact met medestudenten.
 
Daar kijken ze gerust wel positief tegen aan hoor. NCOI is ook gewoon een erkende hoge school. Daarnaast bouw je ook werkervaring op, waar veel bedrijven ook veel waarde aan hechten.

Ik weet dat werkervaring belangrijk is, doe zelf duale opleiding (3 dagen werken, 2 dagen school) bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Kan me alleen haast niet voorstellen dat een opleiding waar sommigen 4 jaar lang 5 dagen in de week (ik dan 2) 'druk' mee zijn, je via NCOI door 1 avond in de week binnen 3 jaar zelfde diploma kan halen (zelfstudie komt erna nog natuurlijk).....
 
Zoals ik al aangaf in een eerdere post, zijn het meer de gerichte vakken die je bij een thuisstudie krijgt, en niet alle andere "minder relevante" vakken... Meer gericht op de kern van de opleiding dus. Hierdoor scheelt het best veel tijd. Verder geloof ik ook wel dat er iets "globaler" word omgesprongen met de inhoud van de studie. Maar dit is aan jezelf om dit in de praktijk te brengen bij je eigen werk.
 
Mensen,

Ik studeer commerciële economie en ik moet een vak kiezen voor een periode in het volgende leerjaar.

Ik kan kiezen tussen:

- Marketing Across Cultures (colleges in het Engels)
- Wirtschaftsdeutsch (Duits)

Even een korte toelichting (die mijn school geeft)

Marketing across cultures

We examine how companies can appreciate and adapt to international diversity. We will focus on marketing and cultural factors when doing international business. Based on the theory of Hofstede. By comparing national marketing systems with local commercial customs, we will use a cross-cultural approach that provides essential information on how marketing strategies can be implemented in different national contexts.


Wirtschaftsdeutsch

Aan de hand van het boek "Unternehmen Deutsch" worden (8P) een aantal eenvoudige zakelijke situaties behandeld, zoals

- jezelf en anderen voorstellen - prijzen en producten vergelijken - afspraken maken - bezoekers begroeten en een programma plannen.

Grammatica die van belang is voor de onderwerpen, wordt apart behandeld. De nadruk in deze cursus ligt echter niet op de grammatica. De verschillende vaardigheden (spreken, schrijven, luisteren en lezen) worden geïntegreerd aangeboden.

Verder komen verschillende culturele, politieke en zakelijke aspecten van Duitsland aan bod.

Hier mensen die een van deze vakken ook gevolgd hebben?

Ik neig naar marketing across cultures, omdat ik denk dat ik later meer aan Engels zal hebben dan aan Duits en het feit dat het internationale aspect mij erg aanspreekt. De korte toelichting van wirtschaftsdeutsch komt ook een beetje 'middelbare school-achtig' bij me binnen door het 'gesprekjes' oefenen etc. Maar aan de andere kant is de Nederlandse economie grotendeels op Duitsland gericht.
 
Back
Top