Hier heb je het recept:
KAS-suiker rookbom
Chemicaliën:
- Kalkammonsalpeter/KAS
- Suiker
- Water
Materialen
- Weegschaal
- Katoenen doeken of keukenpapier
- Emmer
- Aluminium folie
- Ducktape
- Sterretjes
Maken:
Weeg 6 delen KAS en 4 delen suiker af (voorbeeld: 160 gram suiker en 240 gram KAS). Doe beide stoffen in een emmer en voeg warm water (voorbeeld: 500 ml) toe tot het mengsel volledig onder water staat. Daarna goed roeren, het is niet erg als er wat korreltjes op de bodem blijven liggen, dit geeft alleen aan dat de maximale hoeveelheid KAS/suiker is opgelost. Pak nu de doeken/keukenpapier (voorbeeld: 2 keukenrollen) en doe ze in het bakje, laat ze zo veel mogelijk van de KAS-suiker oplossing opzuigen. Pas of voor eventuele wondjes, ammoniumnitraat is bijtend, trek dus handschoenen aan.
Haal de doeken na ongeveer een minuut uit de emmer en wring ze uit dat ze net niet meer druppelen. Hang ze vevolgens te drogen boven de verwarming of in de zon, dit duurt ongeveer drie tot vier uur (dit kan natuurlijk meer of minder zijn). Pas op voor open vuur. Maak van de doeken een mooie rol en zorg dat er ongeveer 4 tot 5 sterretjes in het midden zitten. Wikkel de rol in aantal lagen aluminiumfolie (stuk of 5; pringles-bus werkt ook perfect) en verstevig het geheel met een aantal banen duck-tape.
Steek de rookbom hierna zo snel mogelijk af, de ammoniumnitraat trekt snel vocht aan (wat er uiteindelijk voor zorgt dat je rookbom niet of slecht werkt). Voordelen van de KAS-suiker-rookbommen zijn de lage kosten, de veiligheid en de hoge rookproductie.