Een nieuw systeem

Ik neem aan dat bijna iedereen wel globaal weet wat een monetair systeem is.

Btw nog een goede, denk je dat alle mensen die bakken met geld verdienen door jarenlang 24/7 gewerkt hebben, opeens zeggen van "Euhj, opbokke met dat geld. Maakt mij niet uit dat de straatkrantverkoper die nooit wat gedaan heeft, hetzelfde kan en mag als mij... TUURLIJK NIET....

Kan dit niet close en kunnen die filmpjes lekker in NUTTELOZE filmpjes topic geplaatst worden? Of loop ik nou zo hard van stapel?
 
Nee goed plan! Ga ik nu weer ff lezen in wat voor dikke bakken je schoonpa rijdt, dat is wel erg nuttige info namelijk! ;)

Maargoed, blijkt idd wel dat een dergelijke discussie hier niet echt kan worden gevoerd, jammer..
 
Last edited:
Dit hele verhaal heeft niks te maken met geloven in een bilderburg groep en al die andere crap..

Begrijp ik natuurlijk ook wel. Ik bedoelde alleen dat ik niet mijn kop in het zand steek met dit soort dingen. Ben benieuwd of er nog wqt nuttigs uit deze discussie komt.
 
Het punt is gewoon dat je niks gaat verbeteren aan de samenleving. KLAAR!

Alle wereld verbeteraars zijn of uit de samenleving verwijderd, of ze zijn in een hoekje gestopt waar de overheid ze wil hebben.

Just accept it en geen alu hoedjes praat..

Just my 2 cents :#
 
Nee goed plan! Ga ik nu weer ff lezen in wat voor dikke bakken je schoonpa rijdt, dat is wel erg nuttige info namelijk! ;)

Maargoed, blijkt idd wel dat een dergelijke discussie hier niet echt kan worden gevoerd, jammer..

Prrrr, lekkere vergelijking weer hoor...Ik bedoel het GLOBAAL, aangezien alles hier in dit topic GLOBAAL is, en de mening van een individu niet meer word geaccepteerd omdat iedereen maar blind achter elkaar aan moet lopen en lekker als een machine moet gaan leven...


Zzzzzzzz...

Laatste reaktie hier, mensen die hierover willen discussiëren, geluk in deze samenleving!
 
Mwah, lekker kortzichtige reacties zeg..

Alhoewel ik er van overtuigd ben dat The Venus Project een communistisch stuk betreft en ook nooit haalbaar of goed kan zijn. En de topicstarter geen idee heeft waar hij het over heeft en dus een verkeerd beeld schept.

Zijn er wel verschillende punten die nog lang zo gek niet zijn..

Bijvoorbeeld: We hebben de kennis, technologie en het geld om voor iedereen basisbehoeftes als eten en water ( in de vorm van rijst of een ander goedkoop te produceren etenswaar) gratis te maken. Een wereldwijd waternet voor iedereen. Vergt wel dat iedereen een beetje naar zijn of haar kunnen bij moet dragen. Geld of arbeid, whatever.

Probleem nu is alleen dat er er producenten of handelaren er winst op moeten maken en er dus mensen in honger en dorst leven. Dit is een vereiste in het huidige systeem.

Het is allemaal mogelijk, waarom zouden we dit soort simpele dingen laten? Ook binnen ons prachtige kapitalistische systeem?
 
Het punt is gewoon dat je niks gaat verbeteren aan de samenleving. KLAAR!

Alle wereld verbeteraars zijn of uit de samenleving verwijderd, of ze zijn in een hoekje gestopt waar de overheid ze wil hebben.

Just accept it en geen alu hoedjes praat..

Just my 2 cents :#

Daar gaat de hele discussie ook niet over?

Zijn jullie nou zo kortzichtig dat, bij elk onderwerp dat wordt aangesneden dat niet in het algemene straatje past, het gelijk in het hoekje van conspiracy's wordt gepropt? Zo blijft zeker iedereen in een hoekje ja, alleen doe je er dan zelf even hard aan mee.
 
Ik vind het maar een hele naïeve bedoeling dit verhaal.

Met dat geld verhaal mis je het grote punt waarom we überhaupt geld hebben: geld maakt goederen/diensten vergelijkbaar in waarde, wat dus betekent dat het makkelijker wordt om te handelen. Dat betekent niet dat men zonder geld minder ruilzuchtig wordt, immers, dan was er nooit iemand op het idee gekomen om met geld te handelen ipv directe goederen. Geld is een objectivering van een zeker vertrouwen dat iedereen dat gebruikt als representatief middel van goederen en diensten, meer niet. Dus mijn eerste punt is, haal je geld weg, dan krijg je nog steeds maatschappelijke ongelijkheid als het gaat om materieel bezit.

De vraag is, hoe komt dat? Waarom willen mensen überhaupt bepaalde materialen wel bezitten en andere niet? Vergis je niet, alle mensen gebruiken (denk ik?) materieel om zichzelf te differentiëren van de ander. Ik denk dat de drang om te consumeren niet zozeer terug te vinden is op hebberigheid (wat praktisch hetzelfde betekent als 'willen consumeren'), maar meer het idee bij mensen om op te vallen bij anderen. Niemand wil een grijze mus zijn en een economie, met of zonder geld, is ideaal om je te distantiëren van anderen. Moet je voorstellen (puur hypothetisch) dat iedereen exact hetzelfde in bezit heeft. Wat voor gevolgen zoiets heeft? En je mag dan ook niet ruilen, want dan creëer je privé bezit (of differentie bezit).

Verder vind ik je kijk op de wetenschap bijzonder naïef. Wetenschap is helemaal niet onafhankelijk of eenduidig. Er is ook helemaal geen 'beste methode' of zelfs maar 'de waarheid' te onderscheiden met wetenschap. (bestudeer het scientific management eens, ook een aanpak die van een 'zuivere methode' uitging, moet je eens kijken wat voor effect dat had op zijn betrokkenen). Wetenschap kan ook nooit neutraal zijn en tegelijkertijd progressief. 'Meetbare feiten', zeker in dit soort discussies, zijn pure lulkoek. Dit is een positivistische invalshoek, eentje die zelfs in de natuurwetenschappen onder druk staat. Ik weet niet of je van het praktische probleem van Popper wel eens wat gelezen hebt? Dat een wetenschapper eerst een theorie verzint en vervolgens alles op alles zet om zijn eigen theorie te falsificeren? Hoe corruptie gevoelig dat is en hoe vreselijk onrealiseerbaar zo'n idee is? Bekijk voor de grap de wetenschapsfilosofie is. Die is geëxplodeerd, dat wil zeggen, er is in eeuwen tijd heel veel nagedacht over hoe men het best wetenschap kan beoefenen en alle opties zijn theoretisch vastgelopen. Op de universiteit kan je alleen nog de geschiedenis van het denken over wetenschap leren, meer niet. (check Lyotard, the post modern condition).

Punt is, kapitalisme is niet perse de oorzaak van hebzucht/zelfredzaamheid/strijd om distinctie, maar hebzucht/zelfredzaamheid/strijd om distinctie is vooral de oorzaak van kapitalisme.

Het punt is dat je niet meer hoeft te ruilen, omdat alles wat je nodig hebt gewoon beschibaar is. Als je wilt eten, ga je lekker uit eten, je hoeft er niet voor te betalen. Het is net als een All-inclusive resort zonder dat je hier voor hoeft te betalen. Nu denk je, wie gaat dat allemaal regelen dan? Nou simpelweg wordt het meeste geautomatiseerd, ik ben geen techneut en weet niet 100% zeker of het kan, maar ben er wel van overtuigd dat het kan. Daarnaast gaan mensen het doen die het leuk vinden om te doen. Als je niet gelooft in stimulans zonder dat ze er geld voor krijgen, raad ik de volgende talk aan: [ame="http://www.youtube.com/watch?v=_mG-hhWL_ug"]YouTube - Dan Pink - Drive[/ame]
Of de verkorte versie:
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc"]YouTube - RSA Animate - Drive: The surprising truth about what motivates us[/ame]
Ook heeft Daniel Kahneman (nobelprijs winnaar van de economie) een studie gedaan, waaruit bleek dat mensen niet gelukkiger worden als zij meer dan 60k verdienen. De talk van hem gaat over geluk, wat men ervaart en onthoudt: http://www.ted.com/talks/lang/eng/daniel_kahneman_the_riddle_of_experience_vs_memory.html

De meeste mensen zien matarialen als een doel, maar het is een middel, net als geld. Dat middel zorgt voor dat je gelukkiger wordt. Dat wil zeggen dat het product op zich je niet blij maakt maar wat je ermee kunt doen, lijkt erg op elkaar, maar het is een wezenlijk verschil, een verschil dat mensen ook duidelijk moet worden gemaakt. Je wilt helemaal geen auto hebben, je wilt jezelf kunnen vervoeren van A-B op een bepaald tijdstip. Wat nou als dat op een andere manier wordt mogelijk gemaakt dan dat je een auto moet bezitten, prima toch. Nu kun je denken dit erg op speculaties is gebaseerd, maar dat is het juist niet, het is juist gebaseerd op wat mensen willen. Er zal dus uiteindelijk worden uit het 'bezit' gegroeid. Als je bijv een camera nodig hebt, haal je die op, gebruik je hem voor de tijd dat je hem nodig hebt, breng je hem weer terug (waarnaar, naar een distributiecentrum, daar wordt deze dan ook gecontroleerd op fouten en mogelijk gerepareerd) Op deze manier heeft iedereen dus toegang tot een camera maar tegelijk heeft niemand er 1 in bezig, dat scheelt echt ongelooflijjk veel afval!

Over wetenschap zal ik me nog in verdiepen. Maar bedenk wel dat de wetenschap ook beperkt is aan het geldelijk vermogen in dit systeem, niet alles wordt voor de wetenschap mogelijk gemaakt omdat het misschien niet lucratief is om er winst mee te behalen.

Ik heb ook niet over alleen kapitalisme, je conclusie klopt in dat opzicht wel, maar ik heb het over een monetair systeem. Ook communinisme, facsisme, nationalisme, socialisme etc vallen er allemaal onder. Binnen een monetair systeem zul je nooit geen armoede, honger, oorlog etc hebben.

Prima dat je het intressant vind, maar het is gewoon niet haalbaar PUNT

Waarom niet, we zitten nu toch ook in een bepaald systeem, we zijn ook hier terecht gekomen. Hoezo denk je dat we niet ergens anders uit kunnen komen? Omdat we 'het al zo lang doen' en 'het zit in onze genen' dat we zo zijn zoals we zijn. Dat is gewoonweg niet waar. Zoals ik al eerder zei: je bent een product van je omgeving. Je kunt waarnemen, je kunt hier een beeld vormen, zo ben je. Als jij op antartica woont en nooit iets anders ziet dan dat, zul je niets anders zijn dan een eskimo. Als jij in de jungle opgroeit en nergens anders mee in aanraking komt, zul jij je echt niet afvragen: wat zouden mensen in NY doen? Dat komt omdat je hier niet weet en dit dus niet hebt waargenomen.
Ik weet even niet meer de namen van de wetenschappers die hier hun levenswerk van hebben gemaakt, morgen weet ik het wel. Morgen zal ik de film: Zeitgeist Moving Forward zien waarin dat voorkomt. http://www.zeitgeistmovingforward.nl/ voor meer erover.

Ik heb ff door je filmpje heen geskipt. Naar mijn mening is het totaal niet haalbaar en daarnaast ook een ernstige belemmering van de creativiteit van de mens. Het lijkt in het filmpje alsof iedereen er alleen maar op uit is om mensen geld uit de zak te kloppen, terwijl we nog altijd werken met een systeem van vraag en aanbod. Het verdienen van geld zet ook aan tot creativiteit, wat ik een beetje mis in het filmpje. Het idee is er, dit gaat het worden, dit is super en zo zou het moeten zijn. Ik snap dat het een promo filmpje is voor het idee, maar het wordt imo vrij eenzijdig belicht. Maar dat kan ook komen door die irritante monotone stem..

'A Vision Designed To Avoid All Mistakes' .. Na 1 zo'n zin kan ik het filmpje verder eigenlijk al niet meer serieus nemen..

Juist met het huidige educatie model wordt creativiteit vermoord! Het huidige model is gebaseerd op de tijd uit de industriele revolutie, het model is zwaar verouderd! Sir Ken Robinson heeft hier een mooie talk over:[ame="http://www.youtube.com/watch?v=mCbdS4hSa0s"]YouTube - Sir Ken Robinson - Changing Paradigms[/ame]

en korte versie: [ame="http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U"]YouTube - RSA Animate - Changing Education Paradigms[/ame]

Bekijk ook die van Dan Pink: Drive: truth about what motivates people.

Het verdienen van geld is juist GEEN aanzetting tot creativitei! Google heeft bijvoorbeeld 1 dag in de week voor jezelf werken. Dat houdt in dat alles mag doen wat je wilt, als het wel maar een relatie heeft/kan hebben met Google. Daaruit zijn bijv Gmail/Earth en veel meer ontstaan. Wikipedia, apache, linux zijn gemaakt door mensen die dat in hun vrije tijd hebben gemaakt terwijl ze een baan hebben! Geld is tot op zekere hoogte een motivator, maar dat stopt vrij snel, bekijk daarvoor die filmpjes.
Ik raad eigenlijk alles van The RSA aan!

Ik denk dat met die zin wordt bedoeld dat fouten als honger, oorlog en armoede niet meer worden gemaakt. Heb 't niet terug gekeken, maar denk dat ze dat bedoelen. De taal die we gebruiken is tenslotte op verschillende manier interpreteerbaar, dat levert echt enorm veel problemen. Mensen die goed zijn met de taal en het tot in de puntjes begrijpen kunnen je dan ook heel goed manipuleren, mensen die hier goed in zijn, zijn bijvoorbeeld top advocaten.

Prrrr, lekkere vergelijking weer hoor...Ik bedoel het GLOBAAL, aangezien alles hier in dit topic GLOBAAL is, en de mening van een individu niet meer word geaccepteerd omdat iedereen maar blind achter elkaar aan moet lopen en lekker als een machine moet gaan leven...

Zzzzzzzz...

Laatste reaktie hier, mensen die hierover willen discussiëren, geluk in deze samenleving!

Je hoeft júíst niet als een machine te leven. Je kunt in dit systeem in principe doen wat je wilt doen. Natuurlijk word je geleerd dat bijvoorbeeld moorden gewoonweg niet kan.
Juist in dit systeem ben je een robot. Je moet naar school om te werken om dood te gaan. Je wordt gebruikt voor 'het groter geheel' wat nergens op is gebaseerd, ja winst maken voor een bedrijf, niet het verbeteren van de maatschappij. Dat wordt wel uitgedragen, maar zonder winst bestaat het bedrijf niet meer, dus dat het eerste doel.
In dit voorgestelde systeem kun je ook echt doen wat je leuk vindt, zonder dat je een schuld opbouwt, zoals je in dit systeem wel doet.

Mwah, lekker kortzichtige reacties zeg..

Alhoewel ik er van overtuigd ben dat The Venus Project een communistisch stuk betreft en ook nooit haalbaar of goed kan zijn. En de topicstarter geen idee heeft waar hij het over heeft en dus een verkeerd beeld schept.

Zijn er wel verschillende punten die nog lang zo gek niet zijn..

Bijvoorbeeld: We hebben de kennis, technologie en het geld om voor iedereen basisbehoeftes als eten en water ( in de vorm van rijst of een ander goedkoop te produceren etenswaar) gratis te maken. Een wereldwijd waternet voor iedereen. Vergt wel dat iedereen een beetje naar zijn of haar kunnen bij moet dragen. Geld of arbeid, whatever.

Probleem nu is alleen dat er er producenten of handelaren er winst op moeten maken en er dus mensen in honger en dorst leven. Dit is een vereiste in het huidige systeem.

Het is allemaal mogelijk, waarom zouden we dit soort simpele dingen laten? Ook binnen ons prachtige kapitalistische systeem?

Duidelijk is dat mijn uitleg over dit systeem niet goed genoeg is. Daarom zei ik ook: vraag! Maar hoezo heb ik geen idee waar ik het over heb? Wat heb ik nog niet of wat heb ik niet goed uitgelegd?

We hebben idd alles om iedereen te voorzien in hun basisbehoeften, alleen is de verdeling niet goed. In een monetair, voor in een kapitalistisch, systeem zal dat ook nooit goed komen. Waarom we dat niet doen, vraag je? Nou, simpelweg omdat hier geen winst mee valt uit te halen.
Hier dus 't filmpje dat ik niet kon vinden: http://www.ted.com/talks/lang/eng/hans_rosling_on_global_population_growth.html
Hij zegt: als de laagste van de bevolking niet verder komt dan ze nu zijn, zal er altijd gigantische populatiegroei zijn, de onderste laag zijn mensen die altijd om eten moeten 'vechten'.



Daar gaat de hele discussie ook niet over?

Zijn jullie nou zo kortzichtig dat, bij elk onderwerp dat wordt aangesneden dat niet in het algemene straatje past, het gelijk in het hoekje van conspiracy's wordt gepropt? Zo blijft zeker iedereen in een hoekje ja, alleen doe je er dan zelf even hard aan mee.

'Dit soort mensen' accepteren zoals het is, dus ook alle problemen. Ze hebben zelf het probleem niet, dus zullen ze er ook niks aan doen. Pas als ze zelf problemen krijgen door het huidige systeem, bijvoorbeeld geen baan kunnen vinden, geen rekeningen kunnen betalen of erger geen eten kunnen kopen en dakloos worden, pas dan zullen ze naar alternatieven zoeken. Ik doe het liever eerder.

Overigens verwijt ik niemand iets, iedereen is namelijk 'een product van hun omgeving'. Ik kan wel begrijpen waarom mensen zo zijn, ik was zelf ook zo...
 
Last edited:
maar wie betaald dan al die dingen die volgens jou voor handen zijn?
want die boer die het eten van het land af plukt moet toch ook zijn brood verdienen? Maar dat is volgens jou dan gewoon voor niks te krijgen.
Wie gaat dan die bakker gelukkig maken?

de grondstoffen voor alle materialen moeten toch uit de grond gehaald worden(of waar dan ook vandaan)
 
Juist met het huidige educatie model wordt creativiteit vermoord! Het huidige model is gebaseerd op de tijd uit de industriele revolutie, het model is zwaar verouderd!

In dit systeem moet je juist creatief zijn om ergens te komen, anders blijf je inderdaad in dat robot leventje hangen van school werk vrouw werk kids werk werk werk kasplant dood. Hetzij creatief door wat nieuws te ontwikkelen/bedenken en daar geld uit te slaan, het zij door creatief misbruik van mensen te maken, maar creativiteit kan je voldoende kwijt volgens mij hoor?

De scholen zelf, ja, dat is nu een waardeloos systeem, maar in deze wereld kan je imo toch echt juist zoveel je creativiteit kwijt als je maar wil.

Je bent vergeten op #26 te reageren. Iemand moet toch echt machines repareren die het eten voor ons maken of van het land plukken, iemand moet controles uitvoeren, iemand moet grondstoffen uit mijnen trekken, iemand moet zorgen dat het systeem in stand blijft, want er blijven altijd rotte appels bestaan. Misschien moet je die film Demolition man eens bekijken. Je hebt altijd mensen die het anders willen, ongeacht hun motief daarvoor

edit: timing vinnie:p ik was nog aan t typen
 
maar wie betaald dan al die dingen die volgens jou voor handen zijn?
want die boer die het eten van het land af plukt moet toch ook zijn brood verdienen? Maar dat is volgens jou dan gewoon voor niks te krijgen.
Wie gaat dan die bakker gelukkig maken?

de grondstoffen voor alle materialen moeten toch uit de grond gehaald worden(of waar dan ook vandaan)

Dit is in de tijd van de transitie van het huidige naar het voorgestelde systeem. Het zal ook een lange en vooral moeilijke transitie worden. Uiteindelijk zal ook de voedselproductie volledig automatisch gaan. Dat gaat niet in de huidige vorm van stedenbouw, dit moet dan ook worden veranderd, in de tussentijd zullen er wel mensen dit werk moeten doen. Maar bedenk je ook dat vroeger, zegmaar 15.000 jaar geleden, het begin van de landbouw, dat zo'n beetje 100% bezig was met voedsel zoeken. Hoeveel % werkt er nu in het verbouwen van voedsel, 2-4%? Dat komt door de mechanisatie en automatisering.
Het is overigens ook niet zo dat die boer er niks voor krijgt, hij heeft tenslotte ook voedsel voor zichzelf + alle andere dingen dat ie kan gaan doen als ie zich niet bezig hoeft te houden met het verbouwen van voedsel.

Bedenk ook dat het niet haalbaar is binnen 1 of 5 jaar. Het is een lang proces van weet ik veel hoeveel jaar, maar ik hoop zo kort mogelijk. Het is maar net hoe snel mensen beseffen wat het huidige systeem ons zal brengen en dat het anders kan.

In dit systeem moet je juist creatief zijn om ergens te komen, anders blijf je inderdaad in dat robot leventje hangen van school werk vrouw werk kids werk werk werk kasplant dood. Hetzij creatief door wat nieuws te ontwikkelen/bedenken en daar geld uit te slaan, het zij door creatief misbruik van mensen te maken, maar creativiteit kan je voldoende kwijt volgens mij hoor?

De scholen zelf, ja, dat is nu een waardeloos systeem, maar in deze wereld kan je imo toch echt juist zoveel je creativiteit kwijt als je maar wil.

Je bent vergeten op #26 te reageren. Iemand moet toch echt machines repareren die het eten voor ons maken of van het land plukken, iemand moet controles uitvoeren, iemand moet grondstoffen uit mijnen trekken, iemand moet zorgen dat het systeem in stand blijft, want er blijven altijd rotte appels bestaan. Misschien moet je die film Demolition man eens bekijken. Je hebt altijd mensen die het anders willen, ongeacht hun motief daarvoor

edit: timing vinnie:p ik was nog aan t typen

Creativiteit wordt echt gekillt, bekijk die 2 filmpjes (+- 12 min per) van the RSA maar eens. Vooral die van Changing Education Paradigms. Zoals ik al zei, dat google 1 dag de werknemers geheel vrij laat in wat ze gaan doen, in die tijd wordt veel meer uitgevonden dan in de andere 4 dagen. Bekijk 't filmpje maar, je zult het zeker interessant vinden.
 
ik vind het wel tof dat je zo voor dit punt staat :)

maar als alles toch voor handen is, waarom zou je dan werken? je hebt immers geen geld nodig om iets te kopen.
 
Heb je animation over het schoolsysteem even gekeken en vind dat hij de plank een beetje mis slaat. Het probleem waar hij over praat (hokjesdenken, etc. etc.) zit hem niet in een verkeerd schoolsysteem, maar zit hem in een verkeerde uitvoering van een juist systeem. Er is meer dan voldoende mogelijkheid om creativiteit (genialiteit) tot uiting te laten komen in het huidige systeem. Daarnaast is er ook voldoende mogelijk voor leerlingen om stappen naar boven of naar onder te gaan in het onderwijssysteem (wat er van uit gaat dat jij een opleiding krijgt op jouw niveau, zodat je het in jouw tempo kunt volgen en op die manier het maximale benut)..
Het zijn allemaal mooie dromerige verhalen, maar als je uiteindelijk gaat kijken naar de uitvoering van de denkwijze, dan kom je imo vaak terecht in het systeem zoals wij het kennen.
Je zult ergens maatstaven moeten leggen voor wie wat doet in de maatschappij, wie heeft waar recht op, wie wordt op welke manier beloond voor zijn inzet. Er wordt gepraat alsof alle mensen in beginsel gelijk zijn in motivatie etc. etc.. Dat is nou eenmaal niet, de ene zit op zijn luie reet de hele dag, de ander is de hele dag bezig om nieuwe dingen te bedenken. Ik geloof in X en Y personen zoals dat dan wordt genoemd en niet dat het ligt aan de maatschappij waar wij in zitten. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om daarin een plekje voor jezelf te vinden waarbij je al je creativiteit zou kunnen benutten (er van uitgaande dat iedereen 98% zoals wordt gezegd magnefiek is).

http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_X_and_theory_Y

Dat zul jij om je heen vast wel herkennen als je dit leest (als je het niet al kent). Ik hoor daarentegen wel eens argumenten als 'zitten ze dan niet op de verkeerde plek'. Nee, want als dat 'Y' mensen waren, hadden ze al lang de boel aangepakt en dat beter geregeld voor zichzelf. Zo valt alles weg te redeneren

@Google verhaal: Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over om dat als argument te nemen. Dat ligt aan de soort mensen, de cultuur binnen een bedrijf, de sollicitatieprocedure, misschien is google wel heel goed in het aannemen van creatieve mensen.
 
ik vind het wel tof dat je zo voor dit punt staat :)

maar als alles toch voor handen is, waarom zou je dan werken? je hebt immers geen geld nodig om iets te kopen.

Omdat mensen behoeften hebben, behoeften aan verbetering. Dat komt niet doordat je er geld mee kunt verdienen. Overigens als je er wel geld mee verdient, doe je het niet dáárom maar omdat dan veel kunt doen doordat je veel geld hebt. Geld opzich is geen doel, maar wat je ermee kunt doen.
Vergeet niet dat geld gewoon een uitvinding is.

Heb je animation over het schoolsysteem even gekeken en vind dat hij de plank een beetje mis slaat. Het probleem waar hij over praat (hokjesdenken, etc. etc.) zit hem niet in een verkeerd schoolsysteem, maar zit hem in een verkeerde uitvoering van een juist systeem. Er is meer dan voldoende mogelijkheid om creativiteit (genialiteit) tot uiting te laten komen in het huidige systeem. Daarnaast is er ook voldoende mogelijk voor leerlingen om stappen naar boven of naar onder te gaan in het onderwijssysteem (wat er van uit gaat dat jij een opleiding krijgt op jouw niveau, zodat je het in jouw tempo kunt volgen en op die manier het maximale benut)..
Het zijn allemaal mooie dromerige verhalen, maar als je uiteindelijk gaat kijken naar de uitvoering van de denkwijze, dan kom je imo vaak terecht in het systeem zoals wij het kennen.
Je zult ergens maatstaven moeten leggen voor wie wat doet in de maatschappij, wie heeft waar recht op, wie wordt op welke manier beloond voor zijn inzet. Er wordt gepraat alsof alle mensen in beginsel gelijk zijn in motivatie etc. etc.. Dat is nou eenmaal niet, de ene zit op zijn luie reet de hele dag, de ander is de hele dag bezig om nieuwe dingen te bedenken. Ik geloof in X en Y personen zoals dat dan wordt genoemd en niet dat het ligt aan de maatschappij waar wij in zitten. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om daarin een plekje voor jezelf te vinden waarbij je al je creativiteit zou kunnen benutten (er van uitgaande dat iedereen 98% zoals wordt gezegd magnefiek is).

http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_X_and_theory_Y

Dat zul jij om je heen vast wel herkennen als je dit leest (als je het niet al kent). Ik hoor daarentegen wel eens argumenten als 'zitten ze dan niet op de verkeerde plek'. Nee, want als dat 'Y' mensen waren, hadden ze al lang de boel aangepakt en dat beter geregeld voor zichzelf. Zo valt alles weg te redeneren

@Google verhaal: Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over om dat als argument te nemen. Dat ligt aan de soort mensen, de cultuur binnen een bedrijf, de sollicitatieprocedure, misschien is google wel heel goed in het aannemen van creatieve mensen.

Zal die X & Y theorie even doornemen. Dan ga ik erop in.

Over dat google verhaal, dat is niet alleen google die dat hanteert en als ze die ene dag niet 'vrij' hadden gegeven zouden ze misschien niet eens op google earth of whatever zijn uitgekomen, daar kun je ook nooit achter komen. Wat wel zo is, is dat er meer ideeën worden opgedaan dan anders. Bekijk 't filmpje over motivatie maar eens.
'Het nieuwe werken' is ook een goede stap meer uit de werknemers te halen.

Waarom kunnen ze dat nu alvast niet "even" doen dan?

Hoe bedoel je precies? Bedenk dat we nog steeds in een monetair systeem zitten, we moeten nog steeds zorgen dat er geld binnen komt. En omgeving is nog steeds zoals in een monetair systeem, dat we voor onszelf op moeten komen ten koste van anderen. We kunnen niet 'even' het huidige systeem opzij schuiven en veranderen, mensen moeten worden ingelicht, veel mensen! Misschien dat daarom ook denken dat het niet haalbaar is...
 
Duurt 15 min http://www.ted.com/talks/rachel_botsman_the_case_for_collaborative_consumption.html

Hierin wordt uitgelegd over het samen gebruiken van spullen. Dat dit al veel wordt gedaan. Ze zegt ook dat steeds meer mensen bewuster worden dat de spullen niet willen, maar wat ze ermee kunnen doen!

Ik verwacht trouwens niet dat steeds de OP wordt gelezen, maar ik update hem steeds als ik een nieuw film/link/whatever geef. Daar staat dus alles bij elkaar.
 
Last edited:
haha :D onder het motto: elk nadeel heeft zn voordeel.

ontopic:
stel dat 5 miljard mensen hier ineens toch wat in zien, hoe zie jij het dan gebeuren?
hoe gaan we over?
Wat doe je met mensen die weigeren over te gaan ?
 
Mooi onderwerp dit. De personen die reageren met vier zinnen kijken niet verder dan hun neus lang is. No offence gasten/dame, maar als je er niet over na wilt denken, post dan niks. Dingen liggen genuanceerder.

Het mooie aan wetenschap is dat het op meerdere manieren te interpreteren valt. Iedereen heeft zijn eigen mening en visie en voor elk is wat voor te zeggen.

De feiten blijven dat we de toekomst niet kunnen voorspellen, alleen maar aannames doen.
Daarnaast is het ook een feit dat welvaart in de wereld verdeeld is en dat wij als mensheid op dit moment teveel vragen van de natuurlijke resources die de aarde te bieden heeft.

Willen wij, onze kinderen en hun kinderen een toekomst hebben dan zullen we sustainble/duurzaam moeten worden. Naar mijn idee wordt duurzaamheid alleen bereikt wanneer het milieu, het sociaal maatschappelijke en economische (geld) gebalanceerd worden. Alleen een balans hiertussen is echt duurzaam.

Ik denk dat het afschaffen van geld zelfs gevaarlijker is dan het behouden van geld.
Wat de mensheid definieert is ons denken, handelen en doen. Het handelen en ruilen zit niet alleen in onze menselijk aard, maar komt ook voor in het dierenrijk. Zo zijn er apensoorten die in voedsel ruilen voor seks.

Alleen zijn wij "geëvolueerd" en ruilen wij niet met seks maar met andere middelen. Geld is een van deze middelen. Deze aard van handelen en ruilen heeft als nadeel dat we altijd meer/groter/beter willen. Echter als voordeel heeft dit (naar mijn mening) dat wij een als mens enorm aanpassingsvermogen hebben en daarmee innovatief zijn. Dit stelt ons in staat te leren, het onbereikbare bereikbaar te maken etc.

Stel nu dat we besluiten om geld af te schaffen. We gaan machines/technieken bouwen die het werk van ons overnemen; zodat we uit eten kunnen als we daar zin in hebben en dingen kunnen doen die wij leuk vinden. Nu zal de generatie die dit allemaal uitvind een gouden tijd hebben, maar generaties na ons zullen tegen grote problemen aanlopen omdat kennis en innovativiteit verdwijnt. Niemand weet op een gegeven moment meer hoe deze machines gebouwd en gerepareerd moeten worden. Dan worden we een primitieve beschaving.

Daarnaast zullen er dan altijd mensen zijn die het wel weten, maar misschien niet zomaar willen delen. Dit kan zijn omdat ze andere idealen, overtuigingen of behoeften hebben. Daar moet dus wat tegenover staan. Zo zijn we dus weer terug bij af en moeten we het wiel opnieuw uitvinden.

Ik ben van mening dat al het extreme niet goed is. Wat hier in het topic wordt besproken is een kant die teveel doorslaat naar het extreme toe. Zoals ik al eerder heb gezegd is duurzaamheid naar mijn idee het balanceren van milieu, sociaal maatschappelijk en economie. Naar mijn beleving begint dit ook steeds meer te leven onder mensen. Waar we vroeger voornamelijk op het economische waren gericht, komt er steeds meer aandacht voor milieu het sociaal maatschappelijk vlak. Ik denk dat dit goed is omdat dit de kwaliteit van het leven ten goede komt. We moeten het wiel niet opnieuw uitvinden, maar proberen ronder te maken.

Extremen moeten vermeden worden; een wereld waar iedereen het relatief goed heeft, maar er altijd verschil zal zijn omdat niet iedereen hetzelfde is en niet dezelfde mogelijkheden en capaciteiten heeft. Dat de wereld wordt gedragen door sterke schouders en dat de gene die niet KUNNEN (en niet niet willen) gedragen worden. Dat is naar mijn idee de ideale wereld.
 
Last edited:
Back
Top