Rem ontluchten / op druk brengen

Howto Rem ontluchten / op druk brengen

De voorbereidingen
Ga je aan de remmen werken, zorg dan dat je wat voorbereidingen treft. Haal de juiste remolie in huis en zorg voor een oude doek (bijvoorbeeld handdoek) om te voorkomen dat de remvloeistof op je lak terecht komt. DOT4 is namelijk een bijtende vloeistof die je lak aantast. Verwijder dit altijd zo snel mogelijk.

De rempotdeksel zit meestal vast met 2 of 4 boutjes. De kop van deze bouten zijn niet al te sterk. Daardoor komt het regelmatig voor dat je de kop stuk draait met het losdraaien. Koop daarom van te voren een paar nieuwe boutjes.

Om de oude remvloeistof op te vangen kun je een slangetje gebruiken en een opvangbak zoals bijvoorbeeld een glazen pot. Het slangetje schuif je over het ontluchtingsventiel heen. Tijdens het verversen/ontluchten loopt de oude olie door het slangetje de glazen pot in. Het voordeel van een glazen pot is dat je kunt zien of er oude of nieuwe olie uit de remleiding loopt.

Stappenplan
1 - Leg een doek rond de rempot zodat je geen vloeistof morst op je brommer/scooter. Schroef daarna met de juiste schroevendraaier de bouten van de rempotdeksel los. Verwijder daarna voorzichtig de deksel.

2 - Monteer een slangetje aan het ventiel en laat het slangetje in een glazen pot uitkomen. Knijp de remhendel helemaal in en houdt hem ingeknepen. Draai nu het ventiel open en dicht met een steeksleutel zodat er een klein beetje remvloeistof in het slangetje/pot terecht komt.
_20201104_215612.JPG


3 - Laat de remhendel weer los en knijp hem opnieuw in. Draai nu opnieuw het ventiel open en dicht totdat er wat remvloeistof vrijkomt. Let er op dat de rempot niet droog komt te staan. Vul regelmatig de rempot bij met nieuwe DOT4 olie.
_20201104_215819.JPG


4 - Herhaal stap 3 totdat er nieuwe remolie in de glazen pot verschijnt. De nieuwe remolie heeft meestal een andere kleur. Zo zie je dat de oude remolie helemaal uit de leidingen is verdwenen.
_20201104_220001.JPG


5 - Is de remleiding voorzien van nieuwe olie, dan kun je de rempot voor de laatste keer bijvullen en de rempotdeksel weer terug monteren. Let er op dat het rubbertje goed op zijn plek zit. Gebruik bij voorkeur nieuwe rempotdeksel boutjes zodat je volgende keer de procedure eenvoudig weer kunt herhalen.

Voor een voetrem met remschijf werkt de procedure hetzelfde om deze op druk te brengen.

Vloeistofniveau
De meeste brommers en scooters hebben op de rempot een venster zitten waarin je het niveau van de vloeistof kunt aflezen. Een laag niveau duidt meestal op versleten remblokken.


  • Like
Reactions: Bulldog
Author
ARK AC
Views
3,610
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from ARK AC

Back
Top