Onze 2e Column door Jeroen

Column over de verkiezingen door Jeroen

Ok beste ppl,

Alweer de 2e column. Het plan is dat we op een regelmatige basis (zo eens in de 2e weken op een vrijdag) een nieuwe column plaatsen.
Dus veel leesplezier en een discussie is altijd welkom.

Groeten de Crew.
 
Advertisement - register to remove this

Verkiezingen

De verkiezingen staan weer voor de deur, 22 januari is het weer zover en mag elke 18 jarige of ouder zijn stem weer uitbrengen wie er nu weer dit koude kikkerlandje moet gaan besturen. Mensen spugen hun gal al weer op verschillende politieke partijen. Elke politieke partij heeft wel wat waar op mensen op kunnen zeiken. Want daar draait het om in de politiek heden ten dagen. Het gaat niet meer om de inhoud maar om de manier hoe de vertegenwoordiger van zijn achterban de standpunten naar buiten brengt. Het beste voorbeeld daarvan is meneer Marijnissen. Naar mijn mening de brutaalste snodaert van onze 3 kantjes bevattende lijst waarop de verkiesbare politieke partijen staan. Marijnissen noemt zichzelf een volksvertegenwoordiger en gooit hoge ogen met zijn Socialistische partij. Nu vraag ik me af: zou dit door zijn politieke opvattingen komen?
Het antwoord is nee. Marijnissen is een ex-fabriek arbeider die zich via verschillende vakbonden naar boven heeft weten te klimmen om zich nu te nestelen in onze tweede kamer. “Hij weet wat er speelt in de onderste regionen van onze samenleving”, aldus de SP. Maar Marijnissen is niet gek, hij profiteert als enige van 3 kabinetten. Ten eerste 8 jaar puinhoop van paars. Hij zat zelf niet in de regering dus hij kon makkelijk kamervragen stellen over 1 verkeerd uitgesproken woordje. Ten 2e onze huidige regering. Hij profiteert van de “8 maanden puinhoop” van de LPF. Veel kiezers stappen over van het rechtse LPF naar het linkse SP. Dit heeft niet te maken met het feit dat de SP zo’n goed partijprogramma heeft; maar met het feit dat Marijnissen net als wijlen Pim Fortuyn zogenaamd “media geniek” is. Hij is goed in debatteren d.m.v. zijn aanvallende stijl en komt over als een persoonlijkheid. Dit in tegenstelling tot andere partijen zoals Christen Unie en SGP. Zij komen met realistische standpunten maar hebben een groot nadeel dat ze volgens het merendeel van de Nederlandse bevolking nog steeds als mensen worden beschouwd die in de verzuiling periode zijn blijven hangen. Zij hebben van huis uit meegekregen dat ze een persoon netjes moeten laten uitpraten en niet steeds elkaar in de rede moeten vallen. Alles leuk en wel deze opvoeding, het nadeel is dat er minder mensen op deze personen stemmen. Dan zeg ik: dat hadden jullie als gelovigen maar eerder een tv aan moeten schaffen en hadden jullie gezien dat het vanaf 1963 (verkiezingen VS) al niet meer gaat om de inhoud maar om de “performance” om deze column maar even in Idols termen af te sluiten.
 
Goed geschreven!

Maar ik heb er helaas geen standpunt voor want ik kom uit een kikkerlandje iets meer zuidelijk... Maar kom politiek blijft politiek. Elkaar steunen maar als het mis dreigt te lopen elkaar om het eerst laten vallen om dan zelf nog effe de "zondebok" nog dieper de grond in te boren om je eigen hachje te redden...

Damn toch een standpunt :p
 
Ik denk dat je zo onze huidige politieke situatie mooi verwoord hebt. Ik kan niet anders zeggen dat wij ons keurig netjes aansluiten bij de "media-staat" Amerika. Daar is het al jaren zo dat het niet gaat om wat je brengt maar hoe je het brengt. Jammergenoeg is dat blijkbaar voor vele mensen niet bekend of willen ze het niet begrijpen. Er zijn zoveel Nederlanders die het wel een leuk verschijnsel vinden en zich zogenaamd meer voor politiek zijn gaan intresseren. Helass hebben deze mensen niet door dat ze op slimme wijze vaak opgelicht worden en stemmen dus op een partij waar ze het achteraf vaak niet mee eens zijn.

Wat ik persoonlijk bij de vorige verkiezingen zo een raar iets vond was dat mensen massaal op een dode politicus konden stemmen. Hoe kan een dood iemand nou een kiezer gaan vertegenwoordigen. Goed je kan zeggen dat de partij waar deze mijnheer de leider van was dezelfde ideen uitdraagt. Dit heeft geleid tot een nieuwe soort van kiezer de emotionele kiezer.

Wat ik probeer te zeggen is dat vele kiezers niet weten wat voor schade/ellende ze zichzelf kunnen aandoen als ze alleen maar op de informatie van media afgaan.
 
stemwijzer(LPF)

Dit is wel een leuk linkje voor dit colomn, de meesten van jullie zullen zeer waarschijnlijk uitkomen op de LPF omdat die alles zeggen maar niks doen en zelfs terugkrabbellen op gemaakte uitspraken(o.a. Nawijn).....standpunten zijn leuk alleen je weet niet hoe ze dat in de 2de kamer willen uitvoeren...ze willen van alles maar er kan bijna niks doordat eerst de problemen die er al zijn aangepakt moeten worden voor er geld beschikbaar is voor andere dingen (o.a. wachtlijsten) alleen zijn dit meestal dure en vooral moeilijk op te lossen problemen die alsmaar meer gaan kosten....standpunten zijn leuk alleen vallen voorgenomen plannen toch meer buiten de boot.

Ik vind het een toponderwerp dat je gekozen hebt...niks is leuker dan zeiken op de regering:D
 
Mja, ik ben het dus wel met je eens dat de politiek een poppenkast wordt, maar verder kan ik het niet echt met je stuk eens zijn.

1. Ik ben het met (een groot deel) van de standpunten van de SP wel eens, en dit komt niet omdat ik op Marijnissen geil ofzo.

2. SGP en CU kan ik gewoon niet waarderen vanwege hun standpunten t.o.v. abortus. euthanasie, softdrugs etc. Ook het CDA vind ik om deze redenen al not done om op te stemmen.

Kortom, de politiek draait meer en meer om uiterlijk dan om inhoud, maar er zijn toch ook veel mensen die WEL de inhoud op waarde schatten.
 
Originally posted by BART#21
Wat ik persoonlijk bij de vorige verkiezingen zo een raar iets vond was dat mensen massaal op een dode politicus konden stemmen. Hoe kan een dood iemand nou een kiezer gaan vertegenwoordigen. Goed je kan zeggen dat de partij waar deze mijnheer de leider van was dezelfde ideen uitdraagt. Dit heeft geleid tot een nieuwe soort van kiezer de emotionele kiezer.

Redelijk apart inderdaad. Je zou idd kunnen denken dat men dan op de partij-inhoud stemt, maar dat was in het geval van LPF gewoon niet zo. Men 'stemde Pim' en toen hij dood was vonden veel mensen het nodig om uit een soort van eerbetoon op hem te gaan stemmen. Dat is dus wel het domste wat je kan doen, want zoals gezegd, een dood persoon kan het volk niet vertegenwoordigen.
 
Helemaal mee eens Jeroen,
Ik baal zelf van het feit dat iedereen tegenwoordig op een persoon stemt. Wie van jullie leest partij programma's door voordat ie kiest? Nou is dat misschien wat veel werk, maar iets als stemwijzer zou je iig moeten proberen, das geen moeite.

Ook opvallend: Zodra een partij een beetje omhoog gaat in de peilingen, gaan mensen er meer op stemmen. Ze horen de naam vaker positief in het nieuws, en denken dan dat dat wel goed zal zijn. Zag je met de SP aan het begin van de campagne, en nu natuurlijk met de PVDA.
Van uit "begin idealen" stemmen is ook steeds moeilijker, aangezien bijna elke partij ongeveer dezelfde standpunten inneemt over grote onderwerpen (iets te generaliserend natuurlijk, maar het komt er ongeveer op neer). Daarom moet je dus jezelf goed inlezen, dat is mijn mening. Als het je tenminste interesseerd.
 
Back
Top